Intrebari frecvente

CARE ESTE DIFERENTA INTRE TIPIZATE SI FORMULARE ?

In acceptiunea larga, cele doua expresii reprezinta (in mare) cam acelasi lucru. Insa pot fi totusi diferentiate de catre cei care le produc sau folosesc:

Tipizatele obisnuite (uzuale) nu sunt personalizate, emitentul fiind responsabil sa isi completeze singur datele de identificare;

Formularele sunt personalizate cu datele clientului, sunt inseriate si numerotate; putem vorbi si de personalizari complexe ce pot cuprinde texte si imagini in mai multe culori, fata si verso.

 

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE PRINT DIGITAL SI PRINT OFFSET?

Printul digital este un procedeu de tiparire alb-negru sau color, utilizat in special pentru tiparirea unor cantitati mai mici;

Imprimarea offset este cea mai buna alegere atunci cand sunt necesare cantitati mai mari de documente tiparite (cataloage, tipizate, carti reviste etc.)

 

CE ESTE BUNUL DE TIPAR?

Este aprobarea data de autor, de editura, de redactie sau de alti beneficiari pe tiparul de corectura sau de proba, dupa care incepe imprimarea tirajului. Ca regula, noi am ales sa tiparim o lucrare numai dupa obtinerea BUNULUI DE TIPAR pe grafica si/sau pe mostra (dupa caz).

 

CE FISIER /CE FORMAT AR TREBUI SA FOLOSESC ATUNCI CAND TRANSMIT DOCUMENTUL MEU ELECTRONIC CATRE PRINTARE?

Pentru a va face o idee completa asupra acestui aspect, va invitam sa accesati acest link, unde gasiti un articol complet referitor la formatele recomandate.

 

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE CMYK SI RGB?

CMYK este un model de culoare care are la baza patru culori: Cyan, Magenta, Yellow si Black. Prin combinarea pigmentilor celor patru culori se obtine orice culoare din spectrul vizibil. Spre deosebire de CMYK, in modelul RGB orice culoare este compusa din trei culori fundamentale: rosu, verde si albastru.

Cele doua sisteme de culori au proprietati si destinatii diferite. Sistemul de culoare RGB este larg folosit in comunicarea electronica, in special de sistemele video (TV, monitoare etc). Sistemul de culoare CMYK, numit si spectru de policromie, este folosit in principal in tipar.

 

CE REZOLUTIE SA AM POZELE SI GRAFICA PENTRU PRINTARE?

Pentru imprimare 300 dpi este standard, uneori 150 este acceptabila, dar niciodata mai mica, poate insa fi mai mare pentru anumite situatii. DPI mai mare înseamnă rezoluție mai mare. Rezoluția nu este "dimensiunea", dar este deseori confundata cu aceasta deoarece imaginile cu rezolutie mai mare sunt adesea mai mari, dar acest lucru nu este neaparat exact. 

De retinut este ca, pentru printare, trebuie sa salvati imaginile sub forma CMYK, si nu RGB

 

CE DIMENSIUNE STANDARD AU CARTILE DE VIZITA

Cartile de vizita pot fi orizontale sau verticale, insa ambele variante pastreaza aceeasi dimensiune standard (folosita de mai mult de 80% din clientii nostri) respectiv 9cm lungime si 5 cm latime (3.5 cu 2 inch). In realizarea / pregatirea cartilor de vizita, intotdeauna trebuie luat in considerare bleed-ul (marginea de taiere) de 3-5 mm.

 

CUM POT TRIMITE FISIERELE CATRE DVS.?

Aveti doua variante: daca aveti fisiere mai mici de 10Mb, le puteti trimite direct pe una din adresele noastre de mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. In cazul in care fisierele sunt mai mari, recomandam utilizarea sistemului WeTransfer.