Glosar de termeni

Ambalare – bandarea cu hartie, bandarea cu elastic, impachetare in hartie, asezarea produselor in caserole sau in cutii cu cofraje special concepute, tragerea produselor in folie stratch sau in tipla de folie de polietilena (infolierea)

Arcuire – prin acesta operatiune se realizeaza un catalog, un calendar, etc. Mai intai se realizeaza blocul prin adunarea filelor in ordinea fireasca a succesiunii paginilor, dupa care se perforeaza cu ajutorul unui perforator special, apoi se ataseaza arcul si se realizeaza inchiderea acestuia.

Big (biguire) – Semn trasat pe carton prin presare pentru a facilita plierea ulterioara dupa acea linie.

Bleed – Margini de taiere. Folosit în industria tiparului, este distanta de la marginea ce urmeaza a fi taiata la formatul finit (dimensiunea finala a lucrarii) si pana la limita documentului brut.

Brosare – Procedeu tehnic prin care se realizeaza legarea blocului de carte sau a interiorului unei reviste de coperta, utilizandu-se clei cu uscare rapida  incalzit la temperaturi mari. Sunt folosite doua tipuri de clei: clei de cotor (flexibil) si clei lateral (dur).

BT (bun de tipar) – Acordul dat de catre client sau de catre responsabilul cu calitatea din cadrul tipografiei cu privire la  calitatea produsului tiparit.

Capsare – Metoda de legare in care colile indoite pe mijloc sunt prinse de la exterior catre interior cu capse metalice. De obicei, un astfel de fascicol nu contine mai mult de 96 de pagini.

Carte legata – Asamblarea colilor de tipar la o carte prin coasere si apoi aplicarea forzat-ului, capitalband-ului, semnului de carte si a copertilor cartonate.

Carton: Termen generic pentru hartie consistenta, de cele mai multe ori multistrat, cu gramaje variind intre 115 si 500 de grame/mp, in unele cazuri chiar mai mare; este folosit adesea pentru aplicatii grafice, tipar sau ambalaje.

Carton cromocretat (GC) – Cartoane care contin intre straturile de celuloza chimica, straturi intermediare din celuloza mecanica. Stratul de acoperire din celuloza mecanica este albit si pigmentat. Carton din fibra primara cretat (carton cromocretat), cu fata alba, fara fibre lemnoase, cu strat intermediar deschis la culoare si spate alb, fara fibre lemnoase (GC1) sau cu spate Manilla (GC2).

Carton cromo GC2 – Carton multistrat, dublu cretat pe o fata, cu o rigiditate foarte buna. Are o culoare naturala cu un grad de luminozitate si de alb ridicat datorita spatelui deschis la culoare, tip GC2 si cretarii performante, precum si suprafata foarte neteda.

Carton de legatorie (mucava) – Carton pentru legatorie cu fete gri, realizat din fibre reciclate. Se foloseste la coperti si cotoare pentru carti, legatorie, cutii, albume, jurnale, jocuri etc. Se preteaza pentru urmatoarele operatiuni post tiparire: debitare circulara, stantare, perforare, faltuire, crestare, biguire, gaurire si frezare.

Carton multistrat – Carton compus din mai multe straturi: superior, mediu si inferior.

Carton duplex (GD) – Carton multistrat, cretat pe o fata, cu spate gri, tip GD2 si GD3. Carton duplex tip GD2 si GD3, multistrat, fabricat din celuloza albita si pasta din hartie reciclata, cu fata albita si spate gri. A fost conceput pentru a asigura eficienta ridicata a proceselor de tiparire si conversie, cu un minim de pierderi si deseuri.

Carton duplex cu spate alb (GT) – Carton cromo cu fata alb-lucioasa, cretata si spate lucios din celuloza si pasta de hartie reciclata, albita. Carton multistrat, cu densitate mare, fata dublu cretata si spate alb.

Carton aglomerat – Carton multistrat format dintr-un strat superior de celuloza inalbita, cu miezul si straturile inferioare din fibre reciclate. Stratul inferior de pe spatele cartonului poate fi acoperit cu un alt strat de celuloza inalbita sau nu, dupa caz. In Europa, cartonul aglomerat este numit carton duplex.

Carton cromo GC1 – Carton multistrat dublu cretat pe fata si simplu cretat pe verso. Prezinta rigiditate, grad de alb si luminozitate foarte ridicate, datorita spatelui alb, cretat, tip GC1 si cretarii performante a fetei si suprafata foarte neteda. Se preteaza la tipar offset plan, inclusiv policromie, gravura, flexografie, serigrafie, plastifiere, lacuire, timbru sec, aplicare folie metalica.

Carton omogen – Carton compus dintr-unul sau mai multe straturi fabricate din acelasi material, cum ar fi celuloza pura sau de alt tip. Frecvent este folosit ca alternativa termenul de carton solid.

Cerneala metalica – Cerneala pentru tipar care produce un efect auriu, argintiu, de bronz sau alte culori metalice.

CMS – Color Management System: sistem de control, calibrare si caracterizare electronica care asigura consistenta si acuratetea culorii in procesul de printare incepind de la scanare si pina la reproducerea in tipar.

CMYK – Cyan, Magenta, Yellow si blacK. Cele patru culori de baza care sunt folosite in tiparul policrom. In DTP, reprezinta una dintre gamele de culori etalon, celelalte fiind: HSB, PMS si RGB.

Coala de tipar – Termen folosit pentru a desemna exemplarul tiparit delimitat de lungimea si latimea colii in cazul cartonului sau al tiparului in coala si respectiv de latimea rolei de hartie si de cut-off-ul faltului in cazul tiparului pe rotative. O coala de tipar are: 32 pagini A5, 16 pagini A4, 8 pagini A3 (tabloid), 4 pagini A2 (broadsheet).

Coperta – Invelis din carton de diferite tipuri care acopera blocul de carte (interiorul cartii).

Cromalin – un sistem de probă de culoare dezvoltat de firma DuPont.

CTF (computer-to-film) – Metoda prin care fişierul de pe calculator este transpus pe un film fotografic. Acest film este folosit pentru a realiza imaginea pe placa tipografică convenţională, într-o ramă de copiat.

CTP (computer-to-plate) – Tehnologia folosită în procesul de tipărire în cadrul căruia o imagine creată într-o aplicaţie DTP (desktop publishing) este expusă direct pe o placă tipografică cu ajutorul laserului. CTP-ul prezintă mai multe avantaje în comparaţie cu metoda convenţională de expunere a plăcilor. În CTP, întregul proces de transfer al imaginii de pe film pe placa de tipar este eliminat din procesul de tipar, crescând astfel claritatea imaginii şi a detaliilor.

Culori Pantone – sistem standardizat de culori pentru tipar, larg raspandit la nivel mondial, care a fost introdus in 1963. Este bazat pe 512 de tonuri de referinta, atat pentru hartii cretate, cat si pentru hartii necretate. Fiecareia dintre culori îi este atribuit un numar şi o formula de mixare pe baza celor 14 pigmenţi de baza si transparent. Astazi sunt disponibile peste 1100 culori Pantone si de asemenea au fost publicate coduri si pentru materiale textile, plastic, vopseluri, film si video.

Culori primare – albastru, rosu si galben. Amestecate cu negru in diferite proportii, acestea permit reproducerea tuturor celorlalte culori.

Cutoff – Distanta masurata in jurul cilindrului taietor (de taiere) a faltului unei masini de tipar webpress, care stabileste lungimea repetabila a unei coli de tipar sau a unei imagini.

Cyan – Una din culorile de baza folosite in procesul  de tipar. Reflecta culoarea albastra si cea verde si absoarbe culoarea rosie.

Design – Totalitatea informaţiilor (variante) incluzând text, imagini, fotografii ce urmează a fi tiparite.

DTP – Abreviere de la Desktop Publishing. Este tehnica de utilizare a unui computer pentru a "construi" design-ul de imagini şi pagini, de combinare a textelor şi graficii în vederea redării ansamblului creat prin intermediul unui imagesetter pe hârtie, film sau placă tipografică. Utilizatorii creeaza pagini layout cu text, grafica, fotografie si alte elemente vizuale utilizand soft-uri precum QuarkXPress, Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Corel Draw, Microsoft Publisher, Apple Pages etc.

Emboss – Procedeu de formare prin presare a unei imagini în relief pe hârtie sau carton. Se mai numeşte şi ,,timbru sec”.

Faltuire – Actiunea de indoire a hartiei sau a cartonului. Se mai foloseste si la procedeul de indoire a placilor tipografice, pentru a putea fi prinse in utilajul de tipar.

Film – Folie transparenta ce permite trecerea luminii prin ea.

Finisare – Aducerea produsului la forma finită prin diferite procedee de prelucrare (tăiere, biguire, fălţuire, caşerare, ştanţare, etc.) cu ajutorul utilajelor specifice industriei tipografice.

Flag – Titlul unui ziar asa cum apare in partea de sus a primei pagini.

Fluturas – Tiparitura de dimensiuni mici (de obicei jumatate din A5), adusa la dimensiunea dorita prin taiere la ghilotina.

Folie – Invelis metalic sau colorat, in coli sau role, utilizat in procesul de tiparire si embosare.

Folio – culoare metalica sau nemetalica de diferite nuante care se aplica prin metode de tiparire la cald sau la rece, cu ajutorul unor matrite executate prin gravare. Foliere la rece sau la cald = aplicarea unui strat de până la 34 microni de folie transparentă mată sau lucioasă, pe o faţă sau pe ambele feţe ale produsului.

Format – Dimensiunea produsului (lungime si latime). Pe langa formatele de baza enumerate mai jos, exista si formate intermediare, realizate in funtie de cerintele clientilor sau de posibilitatile utilajelor de tipar. Principale formate de baza sunt:  A0 (841×1189), B0 (1000×1414), A1 (594×841), B1 (707×1000), A2 (420×594), B2 (500×707), A3 ( 297×420), B3 (353×500), A4 ( 210×297), B4 (250×353), A5 ( 148×210), B5 ( 176×250).

FTP (File Transfer Protocol) – Metoda standard de transfer a fisierelor utilizand o conexiune internet. FTP permite transferarea fisierelor intre diferite calculatoare cu pastrarea datelor.

Ghilotina – Utilaj dotat cu un cutit folosit pentru taierea, pregatirea si finisarea materialelor tiparite.

Gramaj – Greutatea in grame pe metru patrat a hartiei sau a cartonului. Mai este denumita si greutate de baza.

Hartie dublu cretata (DCL, DCM - Dublu Cretata Lucioasa / Mata) – Hartie cu un grad de finisare ridicat pe ambele fete; se produce in varianta lucioasa si mata. Se utilizeaza in general la coperti, materiale publicitare, cataloage, publicatii de arta, calendare, flyere, fluturasi, mape, brosuri, reviste. Are un grad de alb extrem de ridicat si o foarte buna finisare a suprafetei.

Hartie autocopiativa – Hartie care permite realizarea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon. Hartia transforma presiunea intr-o reactie colorata care transfera imaginea pe copie. Hartiile autocopiative sunt in principal folosite pentru facturi, chitante, vouchere, ordine de plata etc.

Hartie calandrata – Hartie care a fost netezita si compactizata intre rolele unui calandru, mai mult sau mai putin lucioasa (calandrata lucios sau mat). Efectul care se produce in calandru este rezultatul combinat dintre temperatura si presiune.

Hartie cerata – Hartie aproape fara continut de lemn care este impregnata cu parafina, ceara sau mixtura de ceara, parafina sau plastic.

Hartie cretata – Hartie baza care a fost cretata cu o pelicula, formata in principal dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti care imbunatatesc calitatile suprafetei hartiei.

Hartie de calc – Hartie semitransparenta care permite trecerea luminii prin ea, fiind un inlocuitor mai ieftin al filmului in ceea ce priveste montajul pe placi conventionale.

Hartie offset – Hartie cu suprafata necretata si uneori neregulata, in general folosita la tiparirea cartilor.

Impozitie (impozare) – Pozitionarea paginilor pentru tiparire pentru a cadea in ordinea corecta.

ISBN (International Standard Book Number) – Numar de referinta dat fiecarei carti (editata atat in format traditional, cat si in format electronic) in vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei sale. De obicei, acesta se gaseste pe ultima coperta. In Romania, ISBN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.

ISSN (International Standard Serial Number) – Numar de referinta dat fiecarei publicatii periodice (ziare, reviste etc., editate atat in format traditional cat si in format electronic), in vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei lor. De obicei acesta se gaseste in caseta editoriala. In Romania, ISSN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.

Lac – Lichid transparent aplicat pe suprafata tiparita in scopul protejarii acesteia. Da un aspect mai placut tipariturii.

Lacuire – Procedeu de finisare in care un lac transparent este aplicat pe coala tiparita pentru a obtine un aspect lucios.

Legare – Strangerea colilor tiparite prin brosare (coasere) cu sarma, ata, lipire sau alte metode pentru a forma o carte.

Legare cu spira – metoda de legare a colilor folosind spire din metal sau plastic

Magenta – Una dintre culorile de baza folosite in procesul  de tipar. Reflecta lumina rosie si albastra si absoarbe lumina verde. Este deseori confundata cu rosu.

Mostra – Material sau produs finit care reprezinta un etalon pentru eventualele retipariri.

Negativ – Imaginile de pe un film care fac ca zonele albe sa fie negre si cele negre sa fie albe.

Overprint – tiparire pe o suprafata deja tiparita. Metoda se foloseste pentru a introduce culori speciale sau pentru a crea efecte speciale (accentueaza anumite schimbari in imagine sau in texte)

Paginatie – Numerotarea paginilor unui ziar, ale unei carti sau ale oricarui produs tiparit care necesita aceasta numerotare.

Perforare – operatia de realizare a unor gauri in locuri indicate pe produs cu ajutorul unei masini speciale de perforat.

Perfor – operatia mecanica ce se executa cu un cutit cu tais intrerupt, rezultand o linie taiata partial. Este astfel usurata indepartarea unei zone din produs (exemplu – separarea matcii de bilet).

Placa (matrita) de hartie – Placa tipografica offset pentru tiraje mici pe care materialul cules poate fi imprimat direct.

Placa tipografica – Suport metalic de diferite dimensiuni, avand un polimer pe una dintre parti, pe care se expune textul ce urmeaza a fi tiparit (matrita). Pot fi analogice sau pentru CTP.

Plastifiere – Operatiune prin care se aplica la cald o folie de plastic peste suprafata de carton sau hartie.

Pliant – Produs tipografic de dimensiuni mici continand maxim o coala de tipar, realizat prin impaturirea (plierea) paginilor in forma dorita.

Policromie – Tipar executat folosindu-se toate culorile de baza (tipar color).

Prepress – Termen utilizat in industria tipografica sau in publishing pentru a defini procesele si procedurile care sunt folosite de la momentul primirii textului si pana la expunerea placilor pentru a fi montate in masina de tipar.

Presare – Etapa in procesul de legare. Dupa ce au fost cusute, colile sunt presate pentru a se elimina aerul.

Proof digital – Coală imprimată prin procedeu digital (pe imprimante şi hârtii speciale) în vederea detectării înaintea tiparului propriu-zis a defectelor sau lipsurilor de informaţie. "Prezice" rezultatul tipăririi unei lucrări tipografice oferind o imagine apropiata din punct de vedere vizual de produsul finit.

Raster – Punct realizat prin descompunerea de culoare. O imagine este compusa din mai multe puncte de raster.

Retus – Metoda de lucru asupra graficii sau a separatiei culorilor, realizata in scopul corectarii eventualelor greseli sau al cresterii calitatii imaginii.

Rezolutie – Proprietate care se refera la calitatea materialului obtinut. Se exprima in dpi (dots per inch). Cu cat numarul de puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.

RGB (Red, Green, Blue) – Culori primare denumite si culori aditive, utilizate de monitoare. Din combinarea si intensitatea acestor culori se poate reproduce intreg spectrul.

Saturatia culorilor – Gradul de densitate a culorii pe care o poate avea o suprafata tiparita. Stralucirea culorii este mare la hartia cu suprafata neteda si scazuta la hartia cu suprafata neregulata, asa cum este hartia necretata. Acest lucru se produce datorita faptului ca cerneala intra mai adanc in hartia necretata. Reprezinta natura culorilor in termenii densitatii. O culoare cu o saturatie mare va avea valori densitometrice ridicate in comparatie cu o culoare care are o saturatie scazuta.

Scanare – Prelucrarea imaginii de pe suport foto sau de pe diapozitiv în calculator, cu ajutorul scanerelor, la dimensiunea şi rezoluţia dorită.

Separaţie de culoare – Procesul tehnologic (computer) de a separa (diviza) imagini din culori în ton continuu în patru negative semiton.

Serigrafie – Inscriptionare folosita pentru a imprima pe o larga varietate de materiale, cum ar fi hartie, carton, plastic, sticla, metale, tesaturi etc. Printre produsele care pot fi inscriptionate prin serigrafie se numara: postere, etichete, decals, signage si toate tipurile de textile si circuite imprimate. Avantajul procesului de marcare prin serigrafie consta in faptul ca presa poate imprima pe substraturi de orice forma, grosime si marime. O caracteristica importanta a inscriptionarii prin serigrafie este vascozitatea ridicata a cernelii care poate fi aplicata pe substrat in comparatie cu alte metode de imprimare.

Suport de tipar – Materialul pe care este realizat tiparul (carton, hartie, folie, metal etc.).

Stantare – 1. Taierea imaginii create pe hartie sau carton in forma finala. 2. Perforarea placilor tipografice pentru a putea fi puse in utilajul de tipar in scopul unei mai bune suprapuneri.

Text in oglinda – Reprezinta textul imprimat invers pe un suport de film sau calc, pentru a fi folosit la expunerea placilor tipografice, astfel incat imaginea de pe placa sa fie imprimata in pozitiv.

Tipar digital – Imprimarea de policromii pe hârtie specială, mată (până la 190g/mp), cu ajutorul tehnologiei de tipar computerizat. Se foloseşte la tiraje mici, costurile fiind ridicate.

Tipar offset – Metoda de tipar in care imprimarea imaginii pe hartie nu se face direct de pe placa  hartie,  ci prin intermediul unui cauciuc care preia imaginea in negativ si o reda in pozitiv pe hartie.

Tipograf – Specialist in grafica materialului tiparit si in arta tipografiei.

Tiraj – Numarul de exemplare comandate de catre client, ce urmeaza a fi tiparite.

Top – Set de 500 de coli de hartie.